In dit interview (~12min) spreken we met Raul Pesch van Microsoft over open standaarden. Een bijzonder opvallend bericht eind vorig jaar was het feit dat Microsoft de specificaties voor enkele bestandsformaten van de nieuwe versie van MS Office zou publiceren en aan zou melden bij standaardorganisaties ECMA en ISO.

De voorgenomen openheid omtrent de bestandsformaten van Word, Excel en Powerpoint genaamd Office Open XML was groot nieuws, omdat de geslotenheid van deze bestandsformaten tot nu toe zorgde voor een stevige vendor lock-in. Ondanks alle moeite bleek het voor concurrenten in de praktijk niet altijd mogelijk complexe Office bestanden feilloos te openen. Dit is nu verleden tijd.

Microsoft reageert hiermee op het OASIS Open Document Format (ODF). Dit is een vrij te gebruiken office bestandsformaat op basis van bestaande open standaarden. Deze standaard wordt volledig ondersteund door OpenOffice.org. Belangrijke directe aanleiding was ongetwijfeld de beslissing van de staat Massachusetts in de USA. Deze leek eerder ODF te verkiezen op grond van diens openheid. Met haar zet slaat Microsoft voorstanders van ODF een belangrijk argument uit handen.

Microsoft bewijst met deze zet zijn klanten een grote dienst. Het is wachten is welk antwoord IBM, Sun, Novell en Adobe als ondersteuners van het Open Document Format hierop zullen geven.

Video
Video: [MP4][WMV]

In het interview worden genoemd: de positieve reactie van Lawrence Rosen, advocaat en schrijver van het inmiddels vrij te downloaden en zeer toegankelijke boek Open Source Licensing, als ook de negatieve reactie van Simon Phipps, Chief Open Source Officer van Sun. Raul verwijst tevens naar de eerdere openheid rond C# en .Net.